Utekino

  • Sted: Jessheim torg
  • -----------
  • Type aktivitet: Kino
  • Dato: Søn. 11. aug.
  • Tid: DJ fra Kl. 20.00, film ca 21.30

Gratis Utekino, Skjelvet!

Handlingen i Skjelvet er bygget på det faktum at et nytt jordskjelv kan treffe Norges hovedstad når som helst. I 1904 ble nemlig Oslo truffet av et jordskjelv på hele 5.4 på Richters skala. Skjelvet førte til omfattende skader, men heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt. I 2018-versjonen kan det se ut som det går betydelig verre, og filmskaperne har åpenbart forskerne på sin side. I en kronikk i Aftenposten i 2004 skrev Conrad Lindholm, seniorforsker ved Norsar (seismologisk senter i Norge): «Geologiske argumenter tilsier at det er grunn til å vente store fremtidige jordskjelv i Oslo-regionen, men når de kommer, vet vi ikke. Det vi med sikkerhet vet, er at befolkningstettheten og infrastrukturen i Oslo og i regionen rundt Oslofjorden er betydelig mer sårbar i dag enn tilfellet var i 1904.»

Sundland kom over kronikken og ble nysgjerrig. – Jeg er født og oppvokst i Oslo, men hadde aldri hørt noe om denne jordskjelvfaren. Informasjonen var både skremmende og fascinerende. Skremmende fordi nesten ingen kjenner til denne ulmende faren som ligger rett under Norges hovedstad, og fascinerende fordi norsk film er kommet så langt at det i dag er mulig å lage film om det. Med Bølgen brøt vi mange barrierer for hva man trodde var mulig i norsk film, og med Skjelvet setter vi igjen en ny standard. Det er virkelig helt unike bilder publikum skal få ta del i når Skjelvet inntar norske kinoer.

Ingen nasjonal beredskapsplan Anne Strømmen Lycke, daglig leder i Norsar forteller at det ikke finnes en spesifikk nasjonal beredskapsplan for jordskjelv i Norge. Erik Thomassen, avdelingsleder for Analyse og nasjonal beredskap i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bekrefter ovenfor Dagsrevyen den 29.12.2017 at en slik spesifikk nasjonal beredskapsplan ikke finnes. Dette altså på tross av at geologiske argumenter forteller oss at nye store jordskjelv kan ramme Norge. – Vi er ikke ute etter å skremme. Filmen Skjelvet må først og fremst ses på som underholdning, men samtidig synes vi det er bra at bevisstheten økes rundt jordskjelvfaren i Norge. Dette er tross alt ikke fiksjon, men fakta, sier Strømmen Lycke.

Oppfølger til Bølgen
Skjelvet er den etterlengtede oppfølgeren til katastrofefilmen Bølgen, som er Norges fjerde mest sette film gjennom tidene. I Skjelvet er det altså ikke en bygd på Vestlandet som er truet – det er Norges hovedstad. I hovedrollene finner vi igjen Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Regi er ved John Andreas Andersen, manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake, og Martin Sundland er produsent.

Underholdning med DJ.

Medarrangør:
logo_ullensakerkino11-300